تاریخچه ، تأسیس ، تکامل و اوج سایت جهانی گوگل
کلمه گوگل در حقیقت از لغت (googol) گرفته شده است که به معنای عدد یک با صد صفر در جلوی آن است. این کلمه توسط خواهرزاده ریاضیدان معروف «ادوارد کسنر» کار رفت گوگل دلیل استفاده از این کلمه را تعداد بی نهایت و نامحدود اطلاعات موجود در دنیای اینترنت و هدف شرکت را امکان در اختیار قرار دادن این حجم اطلاعات برای علاقه مندان و کاربران آن توضیح داده است که برخی از سرویسهای موتور جستجوی گوگل را اینجا معرفی کردیم.
برخلاف تصور بسیاری از افراد، گوگل اصلاً شرکت قدیمی و باسابقه ای نیست و آغاز شکل گیری آن به سال های ۱۹۹۵ یا ۱۹۹۶ بازمی گردد که موسسیناین شرکت «لری پیچ» و «سرگئی برین» فقط ۲۴ و ۲۳ سال سن داشتند. و به طور کاملاً تصادفی یکدیگر را در دانشگاه استنفورد کالیفرنیا ملاقات کرده بودندو تفکر گوگل شکل گرفت گوگل امروز علاوه برموتور جستجو اول جهان دارای سرویسهای اینترنت فراوانی است.
گوگل کار خود را به عنوان یک پروژه تحقیقات در اوایل سال ۱۹۹۶ به وسیله “لاری پیج” و “سرجی برین” که دو دانشجو PHD از دانشگاه “استنفورد” بودند شروع کرد. آنها می خواستند فرضیه خود را در مورد اینکه “اگر موتورهای جستجو پایه و اساسشان بر روی تحلیل رابطه بین وب سایت ها باشد نتیجه بهتری نسبت به روشهای رایج و کلی آن زمان داشت” را گسترش دهند. این روش را در اول نامیدند “BackRub ” به خاطر اینکه سیستم، لینکهای قبلی و داده شده را چک می کرد و اهمیت یک سایت را تخمین می زد. (در آن زمان یک موتور جستجو کوچکی به نام “RankDex” با همین استراتژی کار می کرد.)
آنان متقاعد شدند که صفحاتی که لینکهای
بیشتری به آنها از طرف صفحات معتبر دیگر داده شده دارای اهمیت و ارتباط بیشتری می باشند.”پیچ” و “برین” تصمیم گرفتند ایده و فرضیه و یافته خود را بعنوان قسمتی از تحصیلات دانشگاهی برای موتور جستجوی خودشان انجام دهند.
این شروع هم مانند شروع های فن آوری اطلاعات از پارکینگ
اولین دفتر کار آنها در حقیقت یک اتاق متصل به پارکینگ خانه یکی از دوستانشان بود و آنها کار خود را به همراه کارمند تازه ای به نام «سیلوراشتین» که در حال حاضر مدیر بخش فناوری گوگل است، آغاز کردند.
گوگل که آن زمان نسخه آزمایشی یا بتای خود را ارائه کرده بود، در روز به حدود ۱۰ هزار تقاضا برای جست وجو پاسخ می داد و علامت Beta نیز به همراه لوگوی گوگل در سایت آن به چشم می خورد. همان زمان بود که نشریات مختلف و اخبار به پخش خبرهایی راجع به این شرکت تازه تاسیس و جادویی آنها یعنی موتور جست و جوی گوگل پرداختند.
دامین www.google.com را در پانزدهم سپتامبر سال ۱۹۹۷ ثبت گردید. سپس رسماً کمپانی گوگل را در هفتم سال ۱۹۹۸ در گاراژ یکی از دوستانشان در “Melno Park ” در کالیفرنیا ایجاد کردند. سپس در فوریه سال ۱۹۹۹ کمپانی منتقل شد به دفتری در “Avenue University 165 ” در “پالوآلتو” به خانه شماری از “Silicon Valley Technology” و ادامه کار داد. گوگل در سال ۱۹۹۹ شکست بسیار بزرگی خورد، زمانی “altavista” مشهورترین موتور جستجو نزد کاربران مطلع بود. پس از این شکست گوگل دوباره به صورت دریچه ای جدید بازگشت و آن کابران را منحرف کرد. سپس مکان گوگل به سرعت هر چه تمام تر در “University Avenue” گسترش یافت. بعد گوگل در ساختمان های بسیار زیادی در کنار هم در “Amphitheater Parkway” سال ۲۰۰۳ مستقر شد.
موتور جستجو گوگل به خاطر سادگی و تمیزی طراحی(تقلید شده از “altavista” اولیه) و نتایج جستجو مرتبط آن در میان کاربران اینترنت جای بخصوصی برای خود باز کرد. در سال ۲۰۰۰ گوگل شروع کرده بود به فروش تبلیغات به وسیله فروش کلمات کلیدی که مرتبط و آشنا تر برای کاربران بود. تبلیغات بر اساس متون بودند تا صفحات دارای طراحی ساده و سبک و به اصطلاح “Fast-loading” باشند. مفهوم و ایده فروش کلمات کلیدی (Keywords) برای تبلیغات به وسیله “Overtrue” برای اولین بار بنیان گذاشته شده بود.
اینجا سابقا “Goto.com” بود. هنگامی که بسیاری از دات کامها و دوستان داشتند سقوط می کردند، گوگل بی سر و صدا صعود و پیشرفت بسیاری کرد و دریچهای بسیاری از سود و منفعت برایش باز شد.
U.S. Patent 6,285,999 مکانیزم ارزشدهی گوگل به صفحات (PageRank) در چهارم سپتامر سال ۲۰۰۱ برنامه ریزی شد. حق امتیاز آن به صورت رسمی به دانشگاه استنفورد واگذار شد و در لیستهای “Laerence Page” به عنوان یک اختراع ثبت شد.
در اوج موفقیت گوگل در اوایل سال ۲۰۰۴ ، او دارای بیشترین درخواست جستجو نسبت به “Yahoo! ” و “AOL” و “CNN.[۲] ” که حدود ۸۰ درصد می باشد را داشت. بخشی از مردم گوگل را در فبریه سال ۲۰۰۴ زمانی که یاهو، تکنولوژی جستجو گوگل را به کنار گذاشت کنار گذاشتند تا نتایج مستقلی بدست آورند. به خاطر افزایش جمعیت مدارک و استفاده کنندگان گوگل، واژه “Google ” در آمریکای شمالی به عنوان فعل و اسم دخیل به معنی “انجام دادن جستجو (مخصوصا در موتور گوگل)” وارد زبان آنان (فکر کنم انگلیسی) شد.
همه گوگلی
گوگل (google) نامی است که این روزها با اینترنت یکی شده و شاید بتوان گفت اینترنت بدون گوگل، معنایی ندارد. بسیاری از کاربران برای یافتن جواب هر مسئله ای به سراغ موتور جست وجوگر گوگل می روند و این جست و جو گر به سرعت جای خود را در بین کاربران اینترنت پیدا کرده و طرفداران بسیاری را جذب کرده است. موتور جست وجوی هوشمند و سریع گوگل تمام رقیبان قدر خود را در مدت زمان کوتاهی پشت سر گذاشته و خود را یکه تاز میدان کرده است. چندی پیش نشریه نیویورک تایمز تصویر طنزی را به گوگل اختصاص داده بود که نشان می داد تا چند سال آینده می تواند حتی درون مغز شما را نیز برایتان جست و جو کند.
معنا و مفهوم گوگل(google)
کلمه گوگل در حقیقت از لغت (googol) گرفته شده است که به معنای عدد یک با صدصفر در جلوی آن است. این کلمه توسط خواهرزاده ریاضیدان معروف «ادوارد کسنر» در یکی از کتاب های معتبرش به کار رفت و از آن پس به صورت اصطلاح شناخته شده ای بین دانشجویان رواج پیدا کرد. گوگل دلیل استفاده از این کلمه را تعداد بی نهایت و نامحدود اطلاعات موجود در دنیای اینترنت و هدف شرکت را امکان در اختیار قرار دادن این حجم اطلاعات برای علاقه مندان و کاربران آن توضیح داده است.
آغاز یک تلاش
البته بنیانگذاران گوگل در ابتدای کار برای تهیه همان کامپیوترهای معمولی نیز دچار مشکل بودند و برای تهیه آن هر روز بارها به دفتر دانشگاه مراجعه می کردند تا به اصطلاح با لنگر انداختن در آنجا موفق به دریافت تعدادی کامپیوتر شوند. بعد از مدت حدوداً یک سال بود که نوآوری منحصربه فرد آنان در توانایی دنبال کردن لینک های مرتبط به هم، کسانی که موتور جست وجوگر «Back Rub» را دیده بودند به شگفتی واداشت و خبر دهان به دهان می گشت و منتشر می شد.
سال ۱۹۹۸ ساختن کامپیوتر سرور
اوایل سال ۱۹۹۸ بود که آنها توانستند یک هارددیسک با ظرفیت یک ترابایت (یعنی ده به توان دوازده) را به صورت ارزان از حراجی تهیه کنند و در اتاق لری در خوابگاه دانشجویی شروع به ساختن کامپیوتر سرور موردنظرشان کردند. این اتاق در اصل اولین مرکز جمع آوری اطلاعات برای گوگل به حساب می آید.
پیشنهاد تاسیس یک شرکت مستقل برای موتور جست و جو
در همان ایام «سرگئی» تصمیم گرفت تا یک دفتر کار کوچک راه اندازی کند. و به همین دلیل به دنبال افرادی می گشت تا به پروژه آنها علاقه مند بوده و مایل به سرمایه گذاری با آنها باشند. آنها با یکی از موسسین یاهو به نام «دیوید فیلو» صحبت کردند و او با اقرار به اینکه تکنولوژی آنها بسیار منحصربه فرد است به آنها پیشنهاد تاسیس یک شرکت مستقل برای موتور جست وجویشان را داد و گفت هر زمان که آن را به طور کامل راه اندازی کرده و گسترش دادید دوباره با هم صحبت خواهیم کرد.
نا امیدی موقت
در اصل «فیلو» بهترین پاسخ را به آنها داد، زیرا سایر افراد تقریباً هیچ علاقه ای به کار آنها نشان ندادند و بسیاری از مدیران شرکت های معتبر آنها را کاملاً مایوس و ناامید کرده بودند.
«سرگئی» و لری ناامید از همه جا تصمیم گرفتند که پروژه دکترای خود را برای مدتی معلق گذاشته و در عوض به ساختن و نوشتن یک برنامه کاری و مالی خود بپردازند.
پس از آن به سراغ دوست یکی از اساتید دانشگاه شان رفتند و موضوع را با او در میان گذاشتند و البته یک نمونه از کارشان را نیز به او ارائه کردند. او بدون اینکه تمایل به شنیدن جزئیات بیشتری راجع به طرح آنها داشته باشد به آنها پیشنهاد داد که برایشان یک چک به مبلغ صد هزار دلار و به نام شرکت گوگل بنویسد و این کار را هم انجام داد. اما مشکل آنها این بود که عملاً شرکتی به نام گوگل اصلاً ثبت نشده بود و آن چک به هیچ وجه قابل وصول نبود. هر چند که از دید آنها این مقدار سرمایه واقعاً ناچیز به نظر می رسید.
آغاز یک میلیون دلاری
بعد از چندین هفته آنها تصمیم گرفتند تا شرکت گوگل را با کمک سرمایه گذاری های دوستان، فامیل و آشنایان خود ثبت کنند و مبلغ سرمایه گذاری اولیه برای شروع به کار کمپانی گوگل، رقم یک میلیون دلار بود.
GOOGLE یک سایت برتر
نشریه معتبر PC World در اواخر سال ۱۹۹۸ نام گوگل را به عنوان یکی از صد سایت برتر سال شناخت و معرفی کرد و به این ترتیب گوگل پله های ترقی را به سرعت پیمود. اوایل سال ۱۹۹۹ آنها توانستند از آن دفتر کوچک به یک دفتر کار مناسب تر در نزدیک دانشگاه استنفورد نقل مکان کنند. در آن زمان کارمندان کمپانی گوگل تقریباً سه برابر شده بودند. و نیز گوگل در روز به حدود پانصد هزار تقاضا برای جست وجو پاسخ می داد. شرکت معروف «Red Hat» سازنده سیستم عامل لینوکس، اولین شرکتی بود که به عنوان مشتری سرویس جست وجوی گوگل به آنها پیوست و گوگل نیز از آن زمان به بعد، سرورهای خود را روی سیستم عامل لینوکس منتقل کرد.
اوایل ژوئن سال ۱۹۹۹ با توجه به اینکه حجم کار در کمپانی گوگل خیلی بالا رفته بود، آنها اقدام به استخدام نیروهای جدید کردند. یکی از نکات مهم برای آنان مسئله تجاری و اقتصادی قضیه بود و دو شرکت مالی- اعتباری معتبر، آنها را تا حدود ۲۵ میلیون دلار پوشش دادند. این موضوع باعث شد تا افرادی که در سایر شرکت های کامپیوتری مشغول به کار بودند به سراغ آنها بیایند. یک ایرانی به نام امید کردستانی که برای کمپانی «Net Scape» کار می کرد از آنجا بیرون آمد تا به عنوان مدیر ارشد قسمت فروش به آنها بپیوندد. و افراد مهم دیگری نیز به بدنه این کمپانی پیوستند. آنها به کارمندان زیادی احتیاج داشتند و به سرعت دفتر کارشان به قدری شلوغ شده بود که اگر کسی می خواست از پشت میزش بلند شود حتماً باید سایر اطرافیان، صندلی های خود را جابه جا می کردند. بنابراین دفتر گوگل به ساختمانی در شهر «مونتین ویو» در کالیفرنیا منتقل شد که در حال حاضر این ساختمان، دفتر مرکزی کمپانی گوگل است. شرکت معتبر AOL با میلیون ها کاربر نیز گوگل را به عنوان موتور جست وجوی خود ثبت کرد و به این ترتیب بیش از ۳ میلیون نفر کاربر به گوگل افزود. در نهایت در ۲۱ سپتامبر سال ۱۹۹۹ گوگل نسخه کامل شده ود را به روی اینترنت فرستاد و کلمه Beta برای همیشه از نام آن حذف شد.
گوگل بزرگ و بزرگ تر شد و شرکت های معتبر دیگری به آن اضافه و ملحق می شدند. و در اواخر سال ۱۹۹۹ گوگل جزء ۱۰ سایت برتر دنیا انتخاب شد.
فرمول گوگل:
فرمول گوگل برای زمانبندی کار مهندسانش : کارمندان باید زمان کار خود را اینطور تقسیم کنند: ۷۰ درصد برای کار اصلی، ۲۰ درصد برای امور مرتبط با کار اصلیشان و ۱۰ درصد کار روی ایدههای غیر مرتبط با کار اصلی. جالب است که بدانید گوگل تاک که از آن استقبال نسبتاً خوبی شد و پروژه سرویس اینترنت وای فای در سانفرانسیسکو محصول کارها و فکرهایی بوده، مهندسان در ۱۰ درصد از زمان کاری خود انجام میدادند. مهیر یک خانم ۳۰ ساله بلوند با چشمان آبی بیستمین کارمند گوگل و نخستین مهندس خانم گوگل است.
استخدام در گوگل:
گوگل هر هفته ۱۰۰ نفر را استخدام میکند. راههای عجیبی هم برای استخدام دارد. مثلاً یک بار در یک بیلبورد آگهیای داده بود که روی آن این سؤال نوشته بود: “نام یک سایت اینترنتی که عبارت است از نخستین عدد اول ۱۰ رقمی دات کام”، فردی که جواب این سؤال را میدانست، باید نام این سایت یعنی ۷۴۲۷۴۶۶۳۹۱ دات کام را وارد نوار آدرس مرورگر خود میکرد، تازه آنجا با یک سؤال دشوارتر روبرو میشد و سرانجام برای مصاحبه در گوگل معرفی میشد.
گوگل هم از گاراژ شروع کرد
گوگل در سال ۱۹۹۸در یک گاراژ در سیلیکون ولى راه اندازى شد، همراه با حباب اینترنت رشد کرد و سپس بعد از آنکه همه چیز در اطراف آن نابود شد، به رشد خود ادامه داد. موتور جستجوى گوگل (که توسط برین و پیج هنگامى که دوره دکتراى خود را در دانشگاه استانفورد میگذراندند، ابداع شد) از دیگران بهتر بود و آنها بدون هیچ گونه بازاریابى و تنها با گردش دهان به دهان از سوى چند تنى که آن را مورد استفاده قرار داده بودند، سرانجام به کسانى مانند مادربزرگ شما رسیدند. جستجو تبدیل به گوگل و گوگل نیز تبدیل به یک فعل شد. جهان عاشق این شرکت جالب ، کارا و سریع و همین طور مؤسسان آن شد. سرانجام گوگل حتى دست به ایجاد یک مدل تجاری زد: آگهیها و در سال گذشته، سودى معادل با ۱.۵ میلیارد دلار از درآمد ۶.۱ میلیارد دلارى داشت.
شعار گوگل : “ شرارت ممنوع “
در پس این موفقیت قابل تأمل، گوگل در تلاش بوده است تا شرکتى ویژه باشد که به عوامل جانبى از قبیل سانسور، طمع و یا یکنواختى تن در ندهد. خیلى سخت است که بتوان به طور دقیق گفت “شرارت ممنوع” به چه معناست و همه میدانند که این عبارت، اصل نانوشته هر شرکت معتبر است.
اما بینش نهایى برین و پیج در قابل دسترس نمودن تمام اطلاعات جهان براى همه افراد و در همه زمانها، بسیار چالش برانگیز است، به شرط آنکه تعداد زیادى از ما از قبیل افراد، شرکت ها و دولت ها، از عرضه اطلاعات صددرصد رایگان ، احساس رضایت نداشته باشیم . چندى پیش نیز از گوگل خواسته شد تا یگ ویژگى نرم افزارى عرضه کند که قادر به در اختیار قرار دادن دادههاى خصوصى کاربران این شرکت در طول یک ماه باشد. در چنین مواقعى گوگل میگوید: “شرارت ممنوع ، شرارت ممنوع ، شرارت ممنوع .” گوگل مرتب اینها را تکرار میکند تا مبادا در این جهان پیحیده ، تصمیم نادرستى بگیرد. این بدان معناست که گوگل باید میان اعتماد کاربران خود و عدم ارائه دادههاى مردم به دولت ایالات متحده، یکى را برگزیند.
“کار غیرقانونى ممنوع”
به همین دلیل است که تصمیم گوگل در راهاندازى یک وبسایت سانسور شده در چین بسیار دشوار و جنجال برانگیز بود. انجام دستورهاى دولت چین در پنهانسازی حقیقت به منظور کسب پول بیشتر، مصداق بارز شرارت است. گوگل اذعان دارد که در موقعیتى دشوار قرار گرفته است ، اما میگوید سرانجام باید از قوانین محلى، اطاعت کند.
وینت سرف یکى از مؤسسان اینترنت که اکنون به عنوان کاتب ارشد اینترنت در گوگل خدمت میکند میگوید: «در حقیقت به جاى “شرارت ممنوع” ، باید گفت : “کار غیرقانونى ممنوع”» وى میافزاید: “به طور کلى، بودن گوگل ، بهتر از نبودن آن در چین است.”، اما به چه قیمتى؟ آیا برین و پیج میتوانند با این ایده که شهروندان اینترنتى چینى نمیتوانند به هر چیزى غیر از آنچه که مقامات مشخص میکنند، مانند کشتار جمعى در میدان تیانانمن در سال ۱۹۸۹، دسترسی داشته باشند، به کار خود ادامه دهند؟
اما مرموز بودن نیز بخشى از فرهنگ گوگل است . پیج میگوید: “ما به طور کلى در مورد راهبرد خود چیزى نمیگوییم … زیرا خیلى راهبردى است. “وى ادامه میدهد:”من ترجیح میدهم مردم فکر کنند که ما گیج شدهایم، نه اینکه به رقبای خود اجازه دهیم که بدانند ما قصد انجام چه کاری را داریم”.
گوگل اساس واقعیت ها اداره می شود
در گوگل رسم بر این است که کار خود را وقتی به طور کامل ارائه میکنید که بتوانید با اعداد برتری آن را به اثبات برسانید. مهندسان به برین و پیج میگویند که میتوانند درآمدهای اضافهای را نیز با افزدون لینکهای پشتیبان کوچک به نتایج جستجوی تصویری، ایجاد کنند، یعنی همان کاری که گوگل اکنون با نتایج جستجوی نوشتاری انجام میدهد. پیج میپرسد :”ما در حال حاضر درآمد کافی نداریم؟”، همه افراد میخندند . ارزش سهام تقریبا به اندازه ۴۰۰ دلار افزایش یافته و گوگل را از لحاظ سرمایه بازار، به یکی از بزرگترین شرکتها در جهان تبدیل کرده است. (البته ارزش سهام این شرکت در چند هفته گذشته در مقایسه با اعداد و ارقام پیشبینیشده توسط وال استریت ، کاهشی نیز داشت.
اما باید دانست که این مقدار هنوز هم در برابر ارزش ۸۵ دلاری در نخستین عرضه عمومی، بسیار بالاست.) مهندسان همچنان پافشاری میکنند. آنها فکر میکنند که با این شیوه، در هر سال، ۸۰ میلیون دلار درآمد اضافی خواهند داشت. اما برین چندان توجهی ندارد. او میگوید:”فکر نمیکنم که این کار بتواند باعث ارتقای تجربه کاربری ما شود.” احتمالا این کار به تجریه کاربری صدمهای هم وارد نخواهد کرد. اما گوگلیها از این پیشنهاد استقبال زیادی به عمل نمیآورند. برین به مهندسان میگوید:” فکر میکنم اگر این کار را انجام ندهیم ، بهتر است.” و به این ترتیب از ۸۰ میلیون دلار چشم میپوشد.
گوگل در حال افول نیست
اینکه گوگل از میان فرصتهای تجاری و اعتماد مصرفکنندگان کدام را برمیگزیند، برای آینده شرکت بسیار مهم است. پس از هشت سال رشد باورنکردنی، منصفانه است که بپرسیم آیا گوگل در حال افول است یا خیر. به عبارت دیگر، آیا گوگل میتواند به موفقیت ادامه دهد و به ایدهآلهایی که آن را چنین محبوب ساخته، پایبند بماند؟ اینها کسانی هستند که شعار “شرارت ممنوع” را برای خود انتخاب کردهاند. مطمئناً تحلیل گران در سالهای اخیر به طور مرتب پرسیدهاند که آیا خوششانسی گوگل به آخر خط رسیده است یا خیر.
آسیبپذیری گوگل
اما آسیبپذیری گوگل چندی پیش آغاز شد، زیرا پس از اینکه این شرکت گزارش ۸۲ درصدی افزایش سود خود را در سهماهه چهارم را که کمتر از انتظارهای بازار بود منتشر کرد، باعث نا امیدی سرمایهگذاران شد. دیگر نشانه آن را میتوان در زمانی یافت که گوگل اعلام کرد که قرار است یک سایت چینی زبان که در سطح زیادی سانسور میشود را راهاندازی کند. البته گوگل در این کار، با رقابتی بزرگ از سوس سایت یاهو که سرمایهگذاری متفاوتی برای آینده اینترنت انجام داده و مایکروسافت که قرار است در عرصه جستجو و آگهیها یا گوگل به رقابت برخیزد، روبروست. گوگلیها، تنگاتنگ بودن این رقابت را احساس میکند.
مولف: شهرام حمامی ترقی