نظریه فروید در مورد ذهن ناهوشیار
بسیاری از ما شاید نام زیگموند فروید روانشناس برجسته را شنیده باشیم اما درباره ی نظریات و اندیشه هایش چه می دانیم؟
فرید از ذهن دو تعریف ارائه می دهد: سطح هوشیار ذهن و سطح ناهوشیار ذهن.
فرویـد میگـوید سطـح هـوشـیار ذهن شامل همه آن خاطرات و وقایعی است که می توانیم آنها را هر موقع که خواستیم به یاد آوریم و در واقع دسترسی بدانها در ذهنمان آسانتر است. این نوع خاطرات برای بازیابیRecall نیاز به تلاشی زیادی برای به یـاد آوری ندارند و می توان آنها را به خاطر آورد مانند همه آن خاطراتی که در حال می توانیم به یاد بیاوریم.
سطح ناهوشیار ذهن که مهمتر است شامل همه آن وقایعی است که برای ما اتفاق افتاده و ما شاهد آن بودهایم اما آنها را نمیتوانیم به خاطر بیاوریم. وی می گوید درست است که این خاطرات را فراموش کرده ایم اما این خاطرات از ذهن ما حذف نشدهاند و در جـایی از ذهـن ذخیـره شده اند و با روشهایی چون خواب مصنوعی (هیپنوتیزم) میتوان به بازیابی آنها کمک کرد.
وی عقیده دارد این خاطرات بالاخص دوران کودکی در آینده ی فرد تاثیرات بسیاری می توانند بگذارند و هر فرد بسته به خاطرات خود روحیه می گیرد.
وی همچنین معتقد است اگر عقده ها و مشکلات فرد در دوران کودکی حل و فصل نشوند و به سوالات آنها جواب داده نشود کودک نمی توان عقده های دیگرش را حل و فصل کرده و به سوال های مهمتری دست یابد. او معتقد است بخش ناهوشیار ذهن است که تمام زندگی ما را در بر دارد.
ما از زمانی که چشم به جهان می گشاییم و به عالم نگاه می کنیم همه آنها را در ذهنمان ثبت کرده و طبقه بندی می کنیم. زمانی که داریم بستنی می خوریم و یا شاید زمانی که در کودکی با کسی دعوا کرده ایم و یا کسی یک حرف ناشایست به ما زده است. زمانی که مورد بی مهری قرار گرفته ایم.
او معتقد است این سطح ناهوشیار ذهن است که بر رویاها و خواب های ما نیز اثر می گذارد. اگر در درونمان احساس آرامش داشته باشیم این رویاها، رویاهایی شیرین و خوش آیند خواهند بود و اگر بر عکس این موضوع باشد این رویاها به کابوس مبدل خواهند شد.
گاهی این امور می توانند به تعارض در شخص بیانجامند و شخصیت فرد را دچار خدشه و دو سو گری کنند.
پاسخ درست به همه ی آنچه برای کودک اتفاق می افتد و ایجاد خاطرات خوب برای وی از طرف والدین می تواند به بروز شخصیتی متعالی و شاد در شخصیت آینده ی کودک منجر شود.
با توجه به نظریات فروید، القای رفتارهای خوب نباید از طریق روشهای مستقیم صورت گیرد. بلکه والدین با ایجاد فضاهای خوب در ذهن کودک و باروری سطح ناهشیار ذهن او می توانند آینده ای شاد را برای وی به ارمغان بیاورند.
از سویی دیگر آنچه که در سطح هوشیار جای می گیرد، همه خاطرات شخصی نیست، بلکه برای مثال زمانی که فرد فیلمی را می بیند، آن فیلم نیز در سطح ناهوشیار وی به شکل یک خاطره جا می یابد همین طور زمانیکه یک کتاب را می خواند.
فرکانس مغزتان را تنظیم کنید
به این مقاله دقت کنید: مادر بزرگ ۹۴ ساله من که زنی تیز و زیرک است، همه عمر خود استاد حل جدول بوده و در این زمینه یک هنرمند به شمار میرود. حل جدول بسیار زمان می برد و این روزها وقت اضافه ی زیادی دارد و به خوبی به این کار می رسد. من فکر می کنم بین حل جدول و اینقدر زیرک و تیز بودن در سن ۹۴ سالگی ارتباطی مستقیم وجود دارد. بهتر است بدانید که مغز نیز مثل ماهیچه ها، ماشین ها و کامپیوترها باید به طور مداوم در حرکت باشد تا بتواند در اوج بماند.
تحقیقات بسیار بر این مسئله تاکید دارند که افرادی که معمولاً ساکن و غیر فعال هستند، در سن پیری، دو برابر افراد فعال و پرتکاپو به آلزایمر مبتلا میشوند. مطمئناً فعالیت و تکاپو فواید بسیار زیادی داشته که هیچ کس را یارای انکار آن نیست.
تمرینات فکر
گام های کوچک تمرینات جسمی و ورزش فایده ی زیادی برای بدن شما دارد. با اینحال برایتان سخت است که از جا بلند شوید، به باشگاه بروید، نوشابه انرژیزا بخورید و فعالیت داشته باشید. تمرین دادن ذهنتان هم با بدنتان هیچ فرقی نمی کند. سعی کنید با ایجاد تغییرات کوچک در طریقه ی زندگیتان، فرکانس مغزتان را تنظیم کنید.
مهارت های ریاضی را به کار گیرید:
وقتی یک مرد ژاپنی میانسالی عادت داشت همه ی حسابهای خود را با چرتکه حساب کند. به خاطر همین سرعتش بسیار بالاتر از ماشین حساب بود و بسیار سریعتر از سایر دانش آموزان یاد می گرفت. شما هم می توانید با تمرینات مختلف ریاضی، مثل تراز کردن حساب های دفترچه چکتان اول با مداد و بعد در فکرتان، کمی مغزتان را ورزش دهید. می توانید ماشین حساب هم کنارتان بگذارید تا حسابها را از نو چک کنید، اما نباید برای مدت زیادی از آن استفاده کنید.
مهارت های زبانی را به کار گیرید:
هر روز، روزنامه های مختلف فرصتهایی عالی برای فعال کردن مغزتان از طریق جدول در اختیارتان می گذارند. اگر دفعه ی اول نتوانستید جدول را به طور کامل حل کنید، نا امید نشوید. با تمرین بهتر خواهید شد.
یاد سپاری:
سعی کنید هر روز یا هر هفته کلمات، جملهها و نقل قولهای مختلف را از بر کنید. در این زمینه تقویمها و وب سایتهای مختلف می توانند به شما کمک کنند و نقل قول های مختلفی را در اختیارتان بگذارند.
اینترنت گردی کنید: سعی کنید بهترین استـفاده را از اینـترنت ببـرید. به سایتهای معروف بروید و موضوع مورد نظر خود را انتخاب کنید. همانطور که مطالب را بررسی می کنید، لینک های مربوط را نیز چک کنید.
گام های بزرگ
این گام ها نیازمند تعهد و مسئولیت پذیری هستند، یعنی نمیتوانید عادی از کنار آنها رد شوید. اگر انگیزه و وقت کافی داشته باشید، بهترین استفاده را از آن خواهید برد.
سرگرمی ها:
برای خود سرگرمی ویژه ای تدارک ببینید که نیاز به فکر کردن داشته باشد. نقاشی و عکاسی علاوه بر بالا بردن دیدگاه شما در مورد جهان، فکرتان را نیز ارتقاء میدهد. به علاوه بازی ایی مثل شطرنج افکاری استراتژیک در ذهنتان ایجاد می کنند و یکی از بهترین راه ها برای گذران وقت اضافه میباشند.
به مدرسه برگردید:
در یک کلاس آموزشی ثبت نام کنید. معمولاً در دانشکدههای محل کلاسهای گیاه شناسی، تاریخ، نقد و… تشکیل می شود. دقت کنید که حتماً رشته انتخابی را برحسب علاقه تان انتخاب کنید.
زبانی جدید:
یادگیری یک زبان جدید، مغزتان را مجبور می کند که به طریقی جدید فکر کند و آن را به فعالیت خواهد انداخت. زبان هایی که به انگلیسی نزدیک هستند، مثل ایـتالیایی و اسـپانیایی، یـا زبـان آلمانی، از نظر قواعد شما را به خود مشغول میکنند، در حالیکه زبانهایی مثل روسی و عبری با الفبایی جدید، فکر شما را از هر دو جهت مشغول خواهد کرد.
موسیقی:
موسیقی نیز نوعی زبان است. یادگیری طریقه خواندن موسیقی و نواختن یک آلت موسیقی، خلاقیت شما را بالا می برد، به ویژه اگر تصور کنید که استعداد موسیقی هم ندارید. دانشمندان عقیده دارند که بهترین راه برای پرورش فکر و ذهن، تمرکز روی نقاطی است که در آنها ضعف داریم.
تغذیه
غذای مناسب، مواد مورد نیاز مغز برای ایجاد ارتباطاتی سالم تر میان سلولها را فراهم میآورد و به آنها کمک میکند تا در برابر آسیبها مقاومت کنند. به این ترتیب مغز آماده میشود تا با چالش های مختلف دست و پنجه نرم کند.
کولین
کولین یکی از انواع ویتامینهای B چربی شکل است که یکی از مواد مغذی مخصوص مغز به حساب میآید. به همین دلیل قادر است تا سلامت مغز را بالا برده و حافظه را تقویت کند. منابع: تخم مرغ، آجیل و گوشت.
اسید چرب امگا ۳
اسید چرب امگا ۳ جزء ترکیبات غشای سلولهای مغزی است که باید با ذخیره جدیدی از اسیدهای چرب تغذیه شود. یادگیری چیزی تازه ارتباطی جدید بین سلولهای مغز ایجاد میکند و نیاز به پوسته ها و غشای جدیدی برای پوشش دادن به آنهاست.
منابع: ماهی های روغنی مثل ماهی آزاد، قزل آلا، اسقومری و ساردین. ماهی تن تازه هم بسیار خوب است اما تا می توانید از تن کنسرو شده اجتناب کنید چون روغن آن حین فرایند برمی گردد.
آنتی اکسیدان ها
آنتی اکسیدان هایی مثل ویتامین C و E و بتا کاروتین باعث سرزنده شدن و سلامت گشتن سلول ها می شود و از آنها در برابر آسیب های ایجاد شده از طریق رادیکال های آزاد محافظت می کند.
منابع ویتامینE : زردآلو، آجیل، حبوبات، روغن ماهی و روغن های گیاهی.
منابع ویتامینC: مرکبات، توت فرنگی، اسفناج، کلم بروکلی، طالبی و فلفل سبز.
منابع بتا-کاروتین: شیر، هویج، کلم بروکلی، هلو، و زرده ی تخم مرغ.
فتوشیمیایی ها
فتوشیمیایی ها ترکیباتی گیاهی هستند که در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند. تحقیقات نشان داده است که موجب تقویت حافظه می شوند.
منابع: زغال اخته، توت فرنگی، و اسفناج
مغزتان را فعال کنید
اگر بتوانید در شیوه زندگیتان تغییرات کوچک و بزرگ بدهید، مطمئناً خواهید توانست برای چند سال آینده ذهنتان را تقویت کرده و پرورش دهید. یک ضرب المثل می گوید دود از کنده بلند می شود و بالا رفتن سن خرد نیز افزایش می یابد. مادامیکه تجربه باعث بالا بردن خِرَد می شود، بدون فعال کردن مغزتان از طریق ورزش و تغذیه، به کار بردن آن خِرد کاری دشوار می گردد .