شهرام ترقی

محقق در زمینه کسب و کار

مولف و نویسنده

مدرس علوم تجارت

تحلیلگر زبان بدن و چهره خوانی

ارائه دهنده پروژه کسب و کار

0

هیچ محصولی در سبد خرید نیست.

شهرام ترقی

محقق در زمینه کسب و کار

مولف و نویسنده

مدرس علوم تجارت

تحلیلگر زبان بدن و چهره خوانی

ارائه دهنده پروژه کسب و کار

نوشته های بلاگ

پنج ویژگی مدیر برای تیم سازی

پنج ویژگی مدیر برای تیم سازی

از هر سرپرست، مدیر و مسؤلی بپرسید که چه مواردی برای ساختن یک تیم نیرومند، صددرصد دراختیار منافع شرکت و متحد لازم است، حتماً با محدوده وسیعی از پاسخ های آنها روبه‌رو خواهید شد. علت چیست؟

معمولاً افراد به جنبه­های مختلف کار تیمی ارزش می­دهند. اولویتهای شخصی و مواردی که هر فرد برای راحتی خود در نظر می­گیرد، در اینکه افراد گوناگون به چه چیزی اعتقاد دارند، اثر‌ گذار است.

طبق بررسیهای به عمل آمده در بیش از ۱۰۰ شرکت برتر دنیا در ۲۰ سال گذشته به چند فاکتور اساسی برای برپایی و تداوم شادابی تیمهای کاری می­رسیم.

شاید عجیب به نظر برسد که پنج راه حل (یاد شده در ادامه مطلب) به طور شگفت انگیزی ساده هستند و ساده­تر اینکه به صورت کاملاً جدی وقتی از تیمهای کاری مختلف در مورد تمایلات و خواسته ­های خود از مدیران می­پرسیم ،نهایتاً به همین جوابها می­رسیم.

اگر چه به ظـاهر همـه­ی جـوابها یکسان هستند، ولی در حقیقت این گونه نیسـت، زیـرا هر مجـموعه ­ای معمولاً به همین مسائل ساده اهمیت نمی­دهد. بنابراین، اگر شما سرپرست، مدیر یا رئیسی هستید که متوجه هرکدام از این قسمت ها می­شوید، لطفاً سرسری از روی آنها نگذرید. شاید گمان کنید که می­توانید در یک چشم به هم زدن آنها را فراهم کنید، اما نمی­توانید، یا اینکه می­خواهید این کار را انجام دهید ولی افراد زیر مجموعه شما نمی­بینند.

در ادامه به ۵ ویژگی یاد شده اشاره می کنم:

۱- صداقت: بله، شما به عنوان یک مسئول باید صادق باشید، اما کارمندان می­خواهند آن را لمس کنند. برای مجموعه افراد یک مجموعه که درگیریها و مسائل پیچیده روزانه را دارند، صداقت مدیران یک نیاز ضـروری است. آنـها پاسـخ ناقـص یا ضعیـف بـه پـرسشهایـشان نمی­خواهند. جواب سؤالی را نمی­دانید، فقط بگویید: اجازه بدهید بررسی کنم و با مراجعه به منابع یا کتابها جواب بدهم. اجازه دهید جواب بله شما، واقعاً “بله” باشد و جواب نه یا منفی شما واقعاً و پس از تفکر “نه” باشد تا مجبور به پس گرفتن آن نباشید. همچنین با حقایق کنار بیایید و سعی در مخفی نگهداشتن واقعیات نکنید، چون در صورتی که صادق نباشید، پی خواهید برد که اعتبار و منزلت خود را نزد کارمندانتان از دست داده اید.

۲- اعتماد: هنوز هم می­شنویم که: آنها به ما آموزشهای لازم را برای درست انجام دادن کارها داده­اند، اما وقتی هنگام تصمیم‌گیری فرا می­رسد، اجازه نمی­دهند آنچه را که آموخته‌ایم انجام دهیم. آنها به ما اعتمادی ندارند، افسوس بر مدیران، اگر ما تمام زمانها و هزینه­هایی را که گاه به چشم نمی­آید. برای آموزشهای صحیح به کارمندان صرف می­کنیم، آیا نباید این اعتماد را داشته باشیم که اجازه بدهیم آنچه را آموخته­اند اجرا کنند؟ این کار نشان می­دهد که ما به آنان اطمینان نداریم و به زودی خواهیم دید که کارایی آنها کاهش یافته و حداقل تواناییشان را بروز خواهند داد. البته در شرکت ها یا مؤسساتی که به صورت تیمی کار می­کنند این مسئله بیشتر به چشم می­آید.

۳- احترام متقابل: از معلم قدیمی ­ام آموخته­ ام کـه: آنچه را کـه می­خواهی بگیری؛ بده که معنای واقعی احترام متقابل است. به معنایی دیگر، اگر ما می­خواهیم از کارمندانمان احترام ببینیم، باید ابتدا به آنها احترام بگذاریم. اما به یاد داشته باشید، احترام ایشان باید در حیطه امور اداری باشد نه فقط برخوردهای شخصی، احترام متقابل شامل مؤدب بودن، صحبت کردن با کارمندان مانند انسان های محترم (نه برده)، گوش دادن مشتاقانه به حرفهای ایشان و جدی بودن در آنچه که از ما انتظار دارند، می­شود.

تمامی آنچه که گفته شد، پایه واساس احترام متقابل هستند. ولی اجازه بدهید کمی شفاف تر صحبت کنم: نباید با کسی که در چارت سازمانی شرکت پایین­تر از ما قرار دارد به صورت تحقیر‌آمیز و تند صحبت کنیم.

۴- تشخیص: این آزمون در سطح جهانی انجام شده است و جواب آن این است: کمونیسم (به همه با یک چشم نگاه کردن) به درد نمی‌خورد. افراد می­خواهند آنچه را که انجام می­دهند، دیده شود و مدیران هم تشخیص دهند که هرکسی چقدر زحمت می­کشد.

نکته اساسی اینجاست که فقط به تشخیص های شخصی یا سیستمی تکیه نکنیم. بلکه باید تعادل ایجاد کنیم. از کارمندان هنگامی که کار خوبی انجام می­دهند. در میان جمع، قدردانی کنید. هنگامی که یک تیم به هدف تعیین شده می­رسد یا از آن فراتر می­رود، مشخص است تمامی اعضای آن باهم برای یک هدف کار کرده­اند. از تشخیص همکاریهایی که منجر به این عمل شده است، اطمینان حاصل کنید، یعنی به عنوان یک مدیر بدانید چه کسی، چه کاری را چگونه انجام داده است تا به اهداف مشترک رسیده است؟

۵- پشتیبانی: بدون پشتیبانی و حمایتهای لازم، اعضای تیم برای ماندن در کنار یکدیگر به منازعه خواهند پرداخت. آنها نیاز دارند، بدانند هنگامی که اهدافی در چارچوب سیاست های کاری مشخص دارند، از حمایتهای مادی و معنوی برای انجام آن برخوردار هستند. با دریغ کردن این حمایتها، نگهداشتن یک تیم کاری یکپارچه و نیرومند مشکل خواهد بود.

مولف: شهرام حمامی ترقی
آلبوم تمبرهای یادگاری من جلد سه فقط برای مدیران 
فهرست

برچسب ها:
درج دیدگاه