پنج راه برای تقویت قوای ذهنی در مدیریت
از زمانی که دوره درس و تحصیل تمام میشود به این دلیل که مغز کمتر با رقمها و اطلاعات سروکار دارد، به نظر میرسد که به تدریج توانایی های خود را از دست میدهد. دکتر رابرت ایستاک میگوید: “لازم است هر فردی، به همان شکل که با فعالیت بدنی بر سلامت جسمی خود میافزاید، از طریق به کار گرفتن مغز توانایی های ذهنی خود را نیز افزایش دهد.” توانایی های ذهنی به تدریج، با سپری شدن عمر تحلیل میروند؛ زیرا از طریق پاسخگویی به تجربههاست که زنده و فعال میمانند. اگر فردی از تجربههای ذهنی متعدد و متنوعی برخوردار باشد، روابط بین سلولهای عصبی در مغز او نیز بیشتر خواهد بود، در حالی که اگر تجربههای ذهنی فرد محدود و معدود باشد، روابط بین سلولی کمتر برقرار شده یا اینکه کاملاً قطع خواهند شد.
توصیههایی جهت بالا بردن توانایی های ذهنی
۱ – ذهن خود را به کار اندازید: حل کردن جدول و معما، بهترین راه برای گذراندن وقت است. دکتر استاک معتقد است که در بین ارگانهای مختلف بدن، مغز عضوی منحصر به فرد به شمار میآید، زیرا عضوهایی مانند کبد و کلیهها، در اثر کارکردن زیاد و مستمر فرسوده خواهند شد اما مغز، هر چقدر که بیشتر فعالیت داشته باشد، تواناتر و قویتر میشود. به کار انداختن مغز و انجام بازیهایی مانند شطرنج بر شناخت و درک بیشتر مغز میافزاید. از طریق فعالیت هایی که مغز را به کار میاندازند، میتوان به رشد سلولهای عصبی تازه کمک کرد و با این وسیله ارتباط بین سلولهای عصبی در مغز حفظ شده و حتی افزایش خواهد یافت.
۲– از گوش های خود استفاده کنید: گوش دادن به موسیقی، جریان خون در مغز را افزایش خواهد داد. به همین دلیل مخچه نوازندگان موسیقی از افراد دیگر بزرگ تر است. خوشبختانه نیازی به استفاده از آلات و ادوات موسیقی نیست، بلکه میتوان با گوش دادن به موسیقی، علاوه بر لذت بردن از آن، قسمت هایی از مغز را نیز فعال سازیم. توصیه میشود هنگامی که به سوی محل کار خود حرکت میکنید به موسیقی مورد علاقه خود گوش کنید به این ترتیب هم به آرامش خواهید رسید و هم بر زیرکی خود خواهید افزود.
۳ – دستهای خود را بهکار برید: زمانی که با ماشین تایپ میکنید یا اینکه به رانندگی میپردازید یا حتی هنگامی که شام درست میکنید، دستان شما به طور مداوم فرمانهای رسیده از مغز را اجرا میکنند. در حقیقت هیچ بخشی از بدن بیشتر از دستها به مغز نزدیکتر نیست. به همین سبب، هرقدر مهارت های سریع انگشتان افزایش یابد، عملکرد و فعالیت مغز نیز بیشترخواهد شد. متأسفانه در جامعه (دنیای) مـا بـر مهارت های ظـریف و دقیق انگشتان و اثر آنها بر مغز تأکید نمیشود. جراحان از این توانایی، برخوردارند ولی افرادی چون وکلا، حسابداران یا مشاوران امور اجتماعی نیازی به مهارت های ظریف و دقیق انگشتان دست خود ندارند. برای مقابله کردن با این شیوه زندگی میتوان به سرگرمیهای سنتی پرداخت. از جمله قلاب بافی کردن، خیاطی، ساختن مدلهای مختلف که از بخش های کوچکی تشکیل شدهاند. (مانند کشتی، هواپیما و …)
۴ – به پاهای خود تکیه کنید: فعالیت و کارکردن ممکن است بتواند از وزن شما بکاهد اما میتواند ذهن شما را نیز تواناتر کند. ورزش و تمرینهای ایستاده سبب تقویت بخش تعادل مغز و مراکز هماهنگ کننده خواهد شد که همگی به بالا بردن درک و شناخت فردی کمک میکنند.
دکتر رابرت استاک اظهار میدارد که انجام تمرینهایی که سبب حفظ تعادل بدن، انعطاف پذیری و نیروی پاها میشوند از اهمیت زیادی برخوردارند. تمرین پیشنهادی او ورزش سنتی چینی به نام تایچی است که به تقویت پاها و حفظ تعادل بدن کمک زیادی میکند.
۵ – گذشته را زنده نگهدارید: یکی از رایج ترین و مهم ترین شکایتهایی که افراد بالاتر از ۴۰ سال ، ابراز میکنند کم شدن یا حتی فقدان حافظه است. در حالی که میتوان به سادگی حافظه را تقویت کرد. دکتر استاک معتقد است که با مرور خاطرههای خوب گذشته از طریق مشاهده فیلمهای خانوادگی، آلبومهای عکس و مجلهها میتوان به تقویت حافظه پرداخت. حتی وسایلی که خاطره انگیزند مانند عطر مورد علاقه مادر، عینک یا خود نویس پدر بزرگ و… میتوانند به بهتر شدن حافظه کمک کنند. یادگاریها و یادبودها میتوانند ارتباط هایی را در مغز ایجاد کنند که به راحتی و با مرور زمان از بین میروند، بنابراین فعالانه خاطرهها را زنده نگه دارید.
مولف: شهرام حمامی ترقی
آلبوم تمبرهای یادگاری من جلد سه فقط برای مدیران
فهرست